Futbolu neden İngilizler keşfetti?

Football_iu_1996Aslında başlık “İngilizler neden futbolu keşfetti?” de olabilirdi. Futbolun İngilizler’den daha önce bulunduğunu gösteren bir çok kanıt var, ancak günümüzde oynanan futbolun temelini İngilizler attı. Peki neden İngilizler? Neden başka bir kültür tarafından yayılmadı futbol?

19. yy’da İngiltere’de başlayan futbol akımı, dünyayı yaklaşık 200 yılda tabiri caiz ise resmen işgal etti. Bu yazımda futbol şu tarihte kuruldu, bu kulüp ilk kulüp gibi bilgilere değinmeyeceğim. Asıl konu “neden İngilizler?”.

Florentino Perez’in Real Madrid Başkanı olması sonrası endüstriyel futbolun tetiklenmesi ile birlikte İngilizler futbolda bir süre suskun kaldı. Ancak şu an baktığımızda özellikle yabancı yatırımcıların İngiliz futboluna girmesi ile birlikte o saf futbolun oynandığı Premier Lig’de, takımlar da artık saf futbolun içine endüstriyelliği kattı ve tekrar dünya futbolunda İngilizler’i en büyük söz sahibi yaptılar. Bu söz sahipliği sayesinde dünyada güncel konular her zaman İngiliz takımları. Örneğin hafta sonu oynanan Manchester derbisinde kalecinin yaptığı hata dünya genelinde 1 hafta konuşulacak.

İngiltere’nin siyaseti, yayılmacı politikaları, dünya üzerinde ki hakimiyeti aşikar. Futbol ise dünya genelinde en önde gelen olgulardan. Türkiye’den örnek vermek gerekirse; hafta içinde çok büyük bir siyasi olay olsa, hatta ülke savaşa girse dahi hafta sonu Fenerbahçe – Galatasaray derbisi varsa ülke genelinde konuşulacak konu bu derbidir, başka hiçbir şey değil. Bunun örneklerini geçtiğimiz yıllarda birçok kez gördük. Özellikle İngiltere’de futbolun eğlenceden daha çok bir tutku olduğu yıllarda(holiganizm yılları) taraftarlar haftasonu oynanacak maçtan başka asla bir şey düşünmezlerdi. Dünya genelinde de durum aynı. Arjantin’de Boca – River Plate maçı varsa, ülke ile aynı kıtada bulunan ve ülkeyi de etkileyebilecek Venezuela olayları kimsenin umurunda olmaz.

İngilizler’in dünya siyaseti üzerinde ki etkisini göz önüne alırsak, günümüzde futbolun kuruluşu, futbolun popülerleşmesi, futbolun uyuşturucu etkisi yaratması İngilizler’den kaynaklıdır. İngilizler futbolu kullanarak yıllardır sömürgelerini ve sömürgesi “sayılan” ülkelerde insanların konuşacağı konuları belirliyor. Böylece kimse politikaya, sosyal olaylara, ekonomik olaylara odaklanmıyor. Uluslarası politikada, İngiltere kaynaklı ve ülkemizi etkileyen bir çok gelişme olurken biz Türkiye’de hakem hatalarını konuşuyoruz. Peki tüm bunlar neye mi yarıyor? Britanya İmparatorluğu asla güç kaybetmiyor.

Tabi ki bu yazdıklarım teori fakat gerçekten büyük maçlar ile aynı haftaya denk gelen siyasi, ekonomik, sosyal olaylara baktığımızda ortaya net bir tablo çıkıyor; futbol ne kadar güzelde olsa zihnimizi uyuşturuyor.

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑